Se upp för att hitta de nya hoten

Säkerhetsbranschen startade med ett lås på dörren, och sen dess har skydden ständigt ökat mot inbrott, brand, hot och intrång – ja, allt tänkbart skyddas. Idag står vi också inför en gigantisk förvandling i och med digitaliseringen. Det innebär nya områden att skydda när fysisk säkerhet plötsligt integreras i ett ekosystem av IT-tjänster där cybersäkerhet nu är en het potatis. Vi kommer aldrig att kunna slå oss till ro, det kommer hela tiden nya perspektiv på säkerhet.

I denna spaning tittar vi lite närmare på något helt annat, nämligen luftrummet, som innebär nya möjligheter och utmaningar.

En ny infrastruktur växer fram

Myndigheter över hela världen funderar nu på hur man ska hantera en helt ny infrastruktur. Jag pratar om hur vårt samhälle går emot ett nytt inslag, lågflygande objekt som kommer förändra vår vardag – både som leverantör av produkter och tjänster och som transportör av människor. Det låter nästan som science fiction men är redan i bruk på vissa platser i världen. I Kista pågår ett antal projekt där man undersöker hur den nya infrastrukturen kan komma att se ut när det swischar fram små elflygplan och drönare på höjder där det idag inte finns någon standard. Man beställer pizzan och den kommer hem på balkongen eller tar den autonoma flygtaxin till lantstället.

 

Ny teknik ger nya hot

Och, såklart, när det dyker upp nya spännande möjligheter så vet man att det samtidigt också innebär nya hot. Julen 2018 stängdes London Gatwick airport ned under två dagar, 19-20 december, när drönare flög in i vad som verkade vara en aktion för att störa flyget, och hundratals flighter fick ställas in. Ännu idag vet man inte vem som utförde dådet.

Sen dess har det skett en stadig ökning av incidenter med drönare. Hoten kan utgöras av allt från rena fysiska störningar till diversifierade hot som industrispionage, terroraktion eller till och med IT-mässiga hot med drönaren som plattform. Idag finns några system som tidigt identifierar hot från drönare för att snabbt kunna slå ut dem. STANLEY Security lanserar nu Validrone, som kan integreras med många existerande säkerhetssystem, och som automatiskt kan styra PTZ-kameror (Pan, Tilt, Zoom) som följer drönaren. Användningsområdena är många och man kan tänka sig att även skydda, förutom flygplatser, stadsdelar, hamnar, arenor, fängelser – listan kan göras lång.

Drönare är ytterligare ett exempel där vi måste kunna tänka nytt, vi kan aldrig stå still och tro att vi är klara. Och i detta fallet handlar det om att bokstavligt talat se upp för de nya hoten.

 

 

Tom Vetterlein.jpg

Tom Vetterlein  
Product Manager SOC Services