STANLEY Security personlig sponsor för elithandbollsspelare

STANLEY Security är personlig sponsor för handbollsspelaren Moa Boqvist, elitspelare i Önnereds HK. Hennes handbollskarriär inleddes tidigt och som 17-åring spelade hon sin första SHE-match i Sveriges högsta serie. Vi fick en pratstund för att få veta mer om hennes karriär och framtidsutsikterna inför säsongspremiären den 17 september.

 

Hur startade din handbollskarriär?

- Min handbollskarriär började redan i förskolan då vi en gång i veckan gick till ”bollekis” i Önneredshallen för olika handbollsinspirerade lekar. När man övergick från bollekis till handboll i organiserade lag började jag direkt spela med dem som var ett år äldre och har gjort det under alla ungdomsår. Under dessa år har jag varje år spelat USM och år 2015 placerade sig mitt lag på en sjätteplats av alla lag i Sverige i vår ålder. Jag har även varit med och spelat USM med tjejer födda 1999/1998 (2/3 år äldre än mig). Jag fick under mina ungdomsår utmärkelsen ”årets ungdomsspelare” som inom klubben delades ut till en spelare varje år.

 

Det är en imponerande start på karriären! Hur gick du sedan vidare till den högre ligan?

- År 2017 spelade jag mina första u-landskamper tillsammans med U17-landslaget. Jag spelade då ungdoms-EM i Slovakien. 2019 spelade jag ännu ett ungdoms-EM med U19-landslaget, men denna gång i Ungern. År 2018 spelade jag min första SHE-match med Önnereds damlag i högsta serien i Sverige och har sedan dess tillhört detta lag.
Jag har även fått förmånen att representera Sverige i ett skol-VM som spelades i Qatar. Kitas gymnasium, som jag gick på hade förmånen att spela mot andra skolor i världen.

 

Du har ju även drabbats av skador under din karriär. Berätta mer om det.

- 2019 drabbades jag av en korsbandsskada och efter det en följdskada vilket gjort att de två senaste säsongerna har varit skadedrabbade men när säsongen startar i september är jag fullt redo för spel igen, förhoppningsvis denna gång utan skador.

 

Ja, hur ser dina personliga och lagets chanser ut inför den kommande säsongen?

- Mina personliga förutsättningar inför säsongen är bra, jag har kunnat träna på fullt under hela försäsongen och håller jag mig skadefri så hoppas jag på en bra säsong. Lagets chanser är även de bra. Vi har både ny tränare samt flera nya spelare inför denna säsong och lyckas vi få till samspelet kan det bli en resultatmässigt bra säsong för oss.

 

Hur ser ditt liv ut utanför handbollsplanen?

- På gymnasiet studerade jag ekonomi och tog studenten år 2020. Direkt efter sommaren började jag studera på grundlärarutbildningen på Göteborgs universitet vilket är en utbildning som pågår i fyra år.

 

Hur går det att kombinera en elitsatsning i handboll med universitetsstudier?

- Första året har fungerat väldigt bra. Jag till skillnad från kanske många andra har varit tacksam för att i princip alla studier har bedrivits på distans. Det är inte många föreläsningar jag har behövt hoppa över på grund av handboll utan jag har antingen kunnat se dem i efterhand eller kunnat se dem i handbollshallen via zoom för att direkt springa ner till träningen. Tiden som i normala fall hade behövts läggas på resor till och från stan för att vara på plats i skolan har istället kunnat läggas på studier vilket såklart har varit en fördel. Hur det går nu när studierna ska bedrivas mer på plats får vi se men det ska nog gå bra det med.

 

Hur ser dina framtidsdrömmar ut inom handbollen? Har du exempelvis några planer på att satsa på en handbollskarriär utomlands?

- Långsiktiga mål har egentligen aldrig varit min grej och jag har alltid spelat för att det är roligt och för att se hur långt det kan gå. Självklart hade det varit kul att testa på handboll i ett annat land och en annan miljö men först och främst satsar jag på att etablera mig i svenska högsta ligan.

 

Det låter som en klok inställning. Vi på STANLEY Security önskar dig stort lycka till i handbollen såväl som dina studier! Vi håller tummarna för en skadefri säsong.