En inställd incident är också en incident.
Det är lätt att glömma det självklara.

När vi idag pratar säkerhet så handlar mycket om digitalisering, molnet och IP-lösningar. Det är en viktig del i utvecklingen. Men vi får inte glömma bort att skydda det vi har – vårt fysiska yttre försvarsverk, eller vår perimeter.

Ulf Lundell myntade ett klassiskt uttryck: En inställd spelning är också en spelning. Med det som utgångspunkt skulle man kunna säga att en inställd incident är också en incident. Och vad menar jag då med det?

 

Ju tidigare desto bättre

Det kan tyckas som en självklarhet att ju tidigare vi kan upptäcka en incident, desto bättre. Kan vi ingripa redan innan man kommit in i byggnaderna så är mycket vunnet.

 

Dagens tips!

Det yttre skalskyddet har gått från att förlita sig på dörrar, lås och stängsel (ibland även skrämmande hundar) till att idag vara ett finmaskigt digitalt nät. Idag kan även det yttre skalskyddet övervakas 24/7 av vår SOC och mycket handlar om videoövervakning. Ett problem är att incidenterna har en ovana att inträffa när det är mörkt, och då får man lätt en sämre bild – eller man lyser upp området för att lösa problemet vilket inte alltid är så populärt.

Idag ökar trycket på att undvika onödig ljusförorening, och det finns teknik som faktiskt löser det problemet. Jag pratar om infrarött ljus (IR) som helt eliminerar problemet med ljusförorening. Det ger en bättre bild i mörker och fångar förövarna och deras aktiviteter utan att det märks. IR-lamporna har dock en kortare räckvidd än vitt ljus, så det behövs fler lampor för att säkerställa kvaliteten på bilden.  

Idag finns det IR-lampor som kombinerar IR-ljus med vitt ljus. När någon fångats på bild kan vitt ljus användas för att avskräcka och fånga ett signalement. Det vita ljuset blir då ett effektivt sätt att ställa in aktiviteten.

 

IR är en väg till säkrare skydd

I kombination med all annan spännande teknik som drönare, värmekameror, rörelsedetektorer och olika former av sensorer kan IR bli en viktig pusselbit för att undvika större problem i perimetern. I kombination med intelligenta system som bygger på maskinlärande får man ett skydd som ger upphov till fler inställda incidenter. Vilket sparar både tid, bekymmer och stora summor.

 

Risker med videoövervakning

Just nu pågår en relevant debatt om videoövervakning och dess effektivitet. Många drabbas av på tok för många falsklarm från videoövervakning, vilket gör att det blir svårt att hantera dem. Det beror ofta på att man använder ett flertal leverantörer som inte har den samverkan som krävs för att skapa god videoövervakning. Vår erfarenhet är att när man tar ett helhetsgrepp och ”äger” hela kedjan, från installation, konfiguration till utförande av tjänsten i vår SOC så får man en högkvalitativ videolösning som förebygger incidenter innan de ställer till stora problem.

Som sagt, glöm inte bort första försvarslinjen – perimeterskyddet – och om ni inte redan använder IR-ljus så kan det vara dags att skänka det en tanke.

 

- Tom Vetterlein